Köşe YazarlarıManşetLigler

Sırma Üç: “Önümüzdeki Sezon Altyapı Ligleri Oynanır mı?”

Sitemizin köşe yazarı Sırma Üç, “Önümüzdeki Sezon Altyapı Ligleri Oynanır mı?” başlıklı köşe yazısıyla sizlerle.

Önümüzdeki Sezon Altyapı Ligleri Oynanır mı?

2020 – 2021 sezonunda Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen alt yapı müsabakaları illerde oynanmadı, dolayısı ile Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından düzenlenen yaş grupları Türkiye Şampiyonaları da düzenlenmedi. 2021-2022 sezonunda pek çok antrenörün beklentisi ya da temennisi müsabakaların oynatılması yönünde. Peki bu beklentiler gerçekçi mi, eylül ya da ekim aylarında yaş gruplarında voleybol maçları başlayabilir mi?

Bana bu soruyu soran o kadar çok kişi oldu ki, sonunda bu konuda kendi fikirlerimi paylaşmaya karar verdim.

Önce sorunun yanıtını verip sonra da gerekçelerimi açıklamaya çalışayım: 2021-2022 sezonunda voleybolda alt yapı ligleri düzenlenmez.

Önce geçtiğimiz sezonu anımsayalım:

  • 15 Mart 2020’de kapanan spor salonları ancak ağustos ayında açıldı. Eylül ayında antrenmanlara başlayan voleybol kulüpleri kasım ortasında kapılarını kapattılar. Ocak ayında yeniden başlayan çalışmalara nisan ayında tekrar ara verildi. Salonların 1 Hazirandan itibaren açılması bekleniyor ama bu arada açılmayı bekleyen çok sayıda sektör varken spor salonlarına sıra gelecek mi bilinmiyor.
  • Voleybol alt yapılarındaki büyük organizasyonlar eylül ayında kapılarını açmış olsa bile kasım ayından itibaren tamamen kapattılar. Örneğin Vakıfbank, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, TVF Fabrika Voleybol gibi Türkiye’ye yayılmış voleybol okulları ve takım çalışmaları yürüten ekipler ile liglerde takımları bulunan ve kendi A takımlarını güvende tutmak üzere spor salonlarına küçük sporcuları ve velilerini sokmak istemeyen lig kulüpleri çalışmalarını durdurdular.
  • Çalışmalarına devam eden Eczacıbaşı Geleceğe Smaç kampüsleri bu konuda bir istisna oluşturdular; alınan hijyen, sağlık, denetim ve izleme yöntemleri ile çalışmaları tüm sezon boyunca devam ettirdiler.
  • Sporu bırakın ilkokul, ortaokul, lise eğitimi de tüm sezon boyunca son derece sınırlı sürelerde yüz yüze olarak sınıflarda gerçekleştirilebildi, eğitim daha çok uzaktan görüntülü olarak devam etti.

Haziran ayında salonların açılmasını beklerken eylül – ekim aylarında maçların başlamasını nasıl hayal edebiliriz?

Geçtiğimiz sene boyunca covid vaka sayıları dönemsel olarak arttı, hastaneler doldu, işler kontrolden çıkmaya başlayınca kapanmalar oldu. Kapanma dönemlerinde vaka sayıları azaldı, hastaneler boşaldı. Ancak “artık rahatız, her yer açılsın” dediğimiz anda vakaların yeniden arttığını gördük. Yani tam anlamıyla dalgalanmalar yaşadık. Bu dalgalanmaların durmasını ve vaka sayılarının artmamasını mı bekliyoruz? Nasıl? Bu noktaya gelen ülkeler bunu nasıl başardı?

Bugün Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Almanya, Fransa gibi pandemiyi kontrol altına almış ülkeler bunu iki şekilde başardılar: nüfusun büyük kısmı aşılandı ve ülkeye giriş çıkışların azaltılarak ülke içinde yaşayan nüfus yeni virüslerden mutasyonlardan korundu. İrlanda, Portekiz gibi ülkelerde aşılama geriden gelse bile alınan çok sert karantina önlemleri ile vaka sayısı çok düşürüldü. Bu ülkelerin çoğunda pandemi döneminin neredeyse yarısında okullar açık kaldı. Eğlence mekanlarının, restoranların, otellerin kapalı kaldığı dönemlerde okullarda yüz yüze eğitimi sürdürmeye çalıştılar. Bu ülkeler önceliklerini farklı belirlediler ve durdurdukları sektörleri maddi olarak destekleyerek örneğin eğitimi aktif tutmaya çalıştılar.

Biz henüz aşılamada yeterince yol almış durumda değiliz, sınırlarımız tüm ülkelerden gelecek kişilere açık hatta bazı ülkelerden gelecek olanların Türkiye’ye giriş sırasında Covid testi yaptırma zorunluluğu bile yok. Yani aslında dışarıdan gelecek yeni vakalara ve mutasyonlara karşı korumasız durumdayız.

Yaz döneminde tüm eğlence yerlerinin, otellerin, restoranların açılması, düğünlerin ve kalabalık organizasyonların yapılması bekleniyor. Böyle bir yaz döneminin ardından eylül-ekim aylarında sizce vaka sayıları nasıl olacak? Ya da ilerleyen aylarda tutarlı, dengeli bir lig oynamak mümkün olacak mı?

Bence liglerin oynanmayacağını kabul ederek –ya da büyük olasılıkla oynanmayacağını dikkate alarak- alt yapı sporcuları için gerçekçi planlar üretmek gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sayfadan Tam Olarak Yararlanmak İçin Lütfen Reklam Engelleyici Eklentileri Devre Dışı Bırakın.