Köşe YazarlarıManşet

Saygun Keskin: “Voleybolun bir ansiklopedisi var”

Sitemizin köşe yazarı Saygun Keskin, “Voleybolun bir ansiklopedisi var” başlıklı köşe yazısıyla sizlerle.

Voleybolun bir ansiklopedisi var

Başlığı yanlış okumadınız! Artık 712 eski voleybolcunun hayatlarından kesitler, fotoğraflar ve anılar barındıran tam 5 ciltten oluşan bir ansiklopedimiz var. Bu çalışmayı anlatmamak, yazmamak, daha çok kişi ve kuruma ulaşması için çaba göstermemek büyük bir yanlış olurdu. Ben de bu yanlışı yapmamak için bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Bu ansiklopedi nasıl oluştu? Konuya buradan başlamak lazım. Gülnur kardeşimiz 4,5 yıl önce Facebook üzerinden vefat eden voleybolcu ablalarımız ve abilerimizi anmak, yeniden hatırlanmalarını sağlamak amacı ile bir çalışma başlattı. ‘Voleybolun Unutulmazları’ adı altında bir grup kurdu ve voleybolun içinden gelmiş, voleybol hayatının en büyük sevgi, saygı odaklarında bulunmuş bizler bu grubun takipçileri ve izleyicileri olduk. Kartopu yuvarlandı, yuvarlandı ve öyle bir yere geldi ki… Voleybol emekçilerinin her biri, hepimizin hayatları birbirimize yol göstersin ışık olsun, sevgi olsun içlerimizi ısıtsın diye Gülnur’a baskı yapmaya başladık. Gülnur mücadeleden yılan biri değil, yoktan var etmeyi seven bir kardeşimiz olarak bu isteklere hayır diyemedi. Tam 712 kişiyi dürte dürte, araya araya, bilgilerini, fotoğraflarını, bıkmadan usanmadan toparladı ve Facebook’ta yayınladı. Baskılar devam etti, ne olur bizi bir araya getir, bu bilgiler bir araya gelsin, toplansın bizden sonrakilere örnek olsun, bizi sevenlere hatıra olsun denildi. Gülnur bu, geri durur mu? Hemen kolları sıvadı. Ne yapacağına karar vermişti.

Bu bir ansiklopedi olacaktı!
Şimdiye kadar örneği olmayan bir eser olacaktı. Bu fikrini yakınları ve ilgililerle paylaştı. Hepsinden büyük destek göreceğini anladı. Süreç kolay değildi, çok büyük bir emek çok büyük bir mesai ve sabır gerektiriyordu ve bir voleybolcu bu özellikleri taşımalıydı. Gülnur hepsinin üstesinden geldi çevresinde yardımcı olmak için toplananları da bu işe fazlasıyla motive etti.

Bu ansiklopedinin oluşması sırasında çok yardımcı olan arkadaşlarımız oldu ama eğer bir alkış gerekiyorsa bu kesinlikle Gülnur Görgün Özfer’in hakkı. Onun hayalleri olmasaydı, ne büyük buluşma, ne de bu ansiklopedi olmazdı. Büyük buluşma gününde Burhan Felek Spor Salonu’nda olmayanlar oradaki duygu fırtınasını, birbirine sarılan kolları, yaşlanan gözleri, gülümseyen kalpleri tahmin bile edemezler. Bizler yani 1905-1965 arası doğum tarihli, belli kriterleri sağlayan voleybolcular çok mutluyuz çünkü; içimizden bir arkadaşımız bizlerin birbirine yeniden sevgi ile sarılmasına, kendi değerlerimizi biraz daha hissetmemize, voleybolun bize kazandırdıklarına bir kere daha sahip çıkmamıza vesile oldu.

Muhteşem bir grup, şimdi bu emsalsiz eserin Türkiye’deki tüm kütüphanelerde yer alması için büyük bir çaba gösteriyor. Bağışçılarımız sayesinde büyük adetlere doğru gidiyoruz. İşin en güzel yanı; bu uğraşta hiçbirimizin kişisel bir kazanım peşinde olmaması. Gülnur kardeşimiz ansiklopedinin tüm gelirlerini ‘Dijital Voleybol Müzesinin’ kurulması amacı ile şartlı bağış olarak Voleybolcular Derneği’ne bağışladı. Bir hafta önce yaptığımız Zoom toplantısında Gülnur bizlere hayal ettiği dijital müze ile ilgili görseller izletti. İnanın, eğer başarabilirse; yolu voleybolun içinden geçmiş, geçmekte olan ya da geçecek olan herkes gurur duyacak. İyi ki bu ülkede voleybolcu olmuşum diyecek!

Bizler, hepimiz artık bir arkadaşımıza yaş günü hediyesi ya da vefat eden bir yakınımız adına bir ansiklopedimizi istediğimiz bir kütüphaneye bağışlıyoruz. Voleybolumuz her yerde olsun. Hiç unutulmasın istiyoruz…

Sizler de bir ucundan tutmak istersiniz diye yazmak istedim.

Voleybol ile kalın…

Saygun Keskin
20.06.2020

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sayfadan Tam Olarak Yararlanmak İçin Lütfen Reklam Engelleyici Eklentileri Devre Dışı Bırakın.